kofisar och dylikt kommer ta kol på oss enligt Per-Anders, han har nog rätt.

Produktionen av animaliska livsmedel står för 18 procent av mänsklighetens växthusgasutsläpp. Djurindustrin släpper särskilt ut de mycket starka växthusgaserna metan och lustgas. Metan uppstår främst vid idisslande djurs matsmältning och lustgas bildas i gödselstackar och från intensivodling av fodergrödor med konstgödsel.
Bete och foderodling för animalieproduktion upptar 70 procent av världens jordbruksmark. Regnskogsskövlingen i Sydamerika och på många andra håll i världen drivs av boskapsuppfödning, som hela tiden behöver större landområden för bete. Avskogningen är en stor källa till klimatpåverkan.
Animalieindustrin är också en av de största bovarna vad gäller många andra allvarliga miljöproblem som försurning, vattenföroreningar och jordförstörelse.
Det finns alltså starka miljöskäl för att för att animaliekonsumtionen måste minska kraftigt. En av de åtgärder som kan vidtas för att för att åstadkomma detta är att införa miljöskatter på animaliska produkter. Detta förespråkas bland annat av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och riksdagen har behandlat en motion om detta.
Tyvärr har den svenska regeringen genom jordbruksminister Eskil Erlandsson visat att den inte tar problemet med djurindustrins miljö- och klimatkonsekvenser på allvar. Erlandsson använder genomgående begreppet ”straffskatter på barnfamiljernas köttbullar” när miljöskatter på animaliska livsmedel diskuteras. Detta visar tydligt att han inte är öppen för en seriös diskussion kring frågan.
Djurindustrin är en av våra allra största källor till miljöförstöring. Vi hoppas att regeringen snart börjar ta detta problem på allvar och tar krafttag för att minska köttkonsumtionen, till exempel genom miljöskatter.
Per-Anders Jande
informationsansvarig på Svensk mat- och miljöinformation

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0